کلاس آموزشی اطفاء حریق در طبیعت توسط منابع طبیعی شهرستان زنجان برگزار شد.
همکاری همه برای محافظت از مراتع در مقابل آتش‌سوزی مهم است

تاریخ انتشار : 1401/05/02 - ساعت انتشار: ١٠:٢٤ - گروه خبری : اخبار شهرستان

رئیس منابع طبیعی و آبخیزداری شهرستان زنجان گفت: با گرم شدن هوا پوشش گیاهی خشک و ضلع مثلث حریق فراهم خواهد شد.

به گزارش روابط‌عمومی اداره‌کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان زنجان، حسین قمی در جلسه آموزشی هماهنگی و پیشگیری از آتش‌سوزی در فرمانداری شهرستان زنجان، اظهارکرد: با شروع فصل گرما عرصه‌های جنگلی و مراتع در معرض حریق بوده و همچنین عامل انسانی نیز یکی دیگر از مهمترین عوامل حریق در عرصه‌های منابع طبیعی است.

وی افزود: آتش سوزی جنگل‌ها و مراتع سبب می‌شود جان اهالی روستا در معرض خطر قرار گیرد همچنین سبب از بین رفتن پوشش گیاهی درختان، از بین رفتن ارزش تجاری درختان، آسیب به محیط زیست و منابع طبیعی، زمینه‌ساز فرسایش خاک و تسریع در ایجاد آفات گیاهی خواهد شد.

این مسئول تصریح کرد: با توجه به اهمیت حفظ و حراست از اراضی ملی و گستردگی وسعت شهرستان و اهمیت گیاهان دارویی و مراتع که از اهمیت به سزایی برخوردار است مقرر شد کارگاه آموزشی گشت‌های یگان حفاظت منابع طبیعی، دهیاری‌ها وگروههای مردم نهاد با موضوع آشنایی با مبانی حقوق، مقررات و قوانین منابع طبیعی در قالب یک نشست مشترک در جهت مبارزه با این موضوع اقدامات مؤثر را به عمل آوریم.

وی با بیان اینکه تغییر اقلیم و گرم شدن كره زمین، كاهش منابع آبی و پدیده بیابان‌زایی به عنوان چالش‌های مهم جهانی بوده و مهم‌ترین راهكار برای مقابله با این چالش ها، حفاظت از جنگل ها و مراتع است، اظهارکرد:

با توجه به نقش مهمی كه جنگل‌ها و مراتع در كاهش آلودگی هوا و جذب گازهای سمی و آلاینده دارند، نابودی و تخریب آن ها موجودات زنده زمین را در معرض خطرنابودی قرار می دهند.

قمی گفت: این منابع دارای ارزش‌های غیرقابل انكار اقتصادی و زیست محیطی در حیات انسان‌ها و كاركردهای چند جانبه در زمینه حفاظت منابع پایه آب و خاك، افزایش سطح آب های زیرزمینی، كنترل آلودگی هوا، تعدیل آب و هوا، تولید محصولات دارویی، خوراكی، تولید علوفه برای تغذیه دام و ... هستند و این موضوع بر كسی پوشیده نخواهد بود.

این مسئول ادامه داد: به رغم ارزش زیاد منابع طبیعی، افزایش روزافزون جمعیت و گسترش شهرها و روستاها، نیاز به تامین مواد غذایی، مصارف سوختی، تغییر كاربری اراضی زراعی و افزایش سطح زیر كشت، زمینه نابودی و تخریب این منابع ملی را فراهم آورده و در میان عوامل گوناگون تهدید كننده حیات جنگل ها و مراتع ، وقوع آتش سوزی یكی از مهم ترین، بزرگترین و خطرناك ترین عوامل تخریب تلقی می شود.

وی گفت: به طوری كه همه ساله سطح وسیعی از این منابع ارزشمند و حیاتی را مورد تهدید قرارداده و در كمترین مدت زمان، مساحت زیادی از منابع نابود و به زمین‌های لخت و عاری از پوشش گیاهی تبدیل می شوند.

رئیس منابع طبیعی و آبخیزداری شهرستان زنجان گفت: با از بین رفتن و تخریب پوشش گیاهی در مناطق آتش گرفته مورد حریق، آسیب و از بین رفتن حاصلخیزی خاك و ایجاد زمینه‌های فرسایش در آن، خسارت به گردشگاه‌های طبیعی و از بین رفتن آن ها، آسیب رسیدن به محیط زیست و از بین رفتن حیات وحش، تشدید آلودگی هوا، صرف هزینه های زیاد و هنگفت برای اطفای حریق و احیای این مناطق، از بین رفتن میزان زیادی علوفه دام، خسارات فراوانی بروز خواهد كرد.

قمی با بیان اینكه با شروع فصل تابستان و افزایش گرمای هوا خطر آتش‌سوزی مراتع تشدید می شود، افزود: پیش‌بینی هواشناسی و افزایش دما به ‌جز هشدارهایی كه برای زندگی در شهر دارد، به دلیل احتمال بروز خطر آتش‌سوزی در مراتع و جنگل‌ها نیز به عنوان زنگ خطری است كه باید مورد توجه جدی قرار گیرد.

وی اظهار کرد: اقدامات پیشگیرانه و مدیریت چنین حوادثی نیازمند همكاری و تعامل میان بخشی، فرهنگ سازی و اطلاع رسانی مردم، جلب مشاركت و بهره گیری از توان و ظرفیت جوامع محلی، تشكل های مردم نهاد و همـه دسـتگاه های دولتی و مؤسسات غیر دولتی خواهد بود.

رئیس منابع طبیعی و آبخیزداری شهرستان زنجان ادامه داد: با توجه به بررسی های به عمل آمده، دلایل وقوع آتش سوزی در عرصه های طبیعی به 2 طریق عمدی یا غیر عمدی بوده كه آتش‌سوزی‌های عمدی ایجاد حریق توسط افراد سودجو به منظور توسعه اراضی زراعی و تصاحب اراضی ملی است.

وی گفت: همچنین ایجاد آتش در بوته‌زارها و بیشه‌زارها جهت از بین بردن جانوران موذی و خسارت زا ، ایجاد حریق به منظور شكار حیوانات وحشی و آتش سوزی غیر عمدی نیز ناشی از بی احتیاطی مردم و بازی كودكان در تفرجگاه های طبیعی، سهل انگاری و بی توجهی مرتعداران، چوپانان، شكارچیان و گردشگران در این عرصه ها، پرتاب سیگار یا كبریت مشتعل در مسیر جاده های مجاور در مناطق طبیعی، آتش زدن سر شاخه ها و محصولات كشاورزی و سرایت آن بـه عرصه های طبیعی مجاور و آتش سوزی های طبیعی در اثر آتش گرفتن گیاهان و عرصه های جنگلی توسط صاعقه بوده است.

وی در این بخش با اشاره به رعایت نكات ایمنی و توصیه های مهم درخصوص حریق در عرصه‌های جنگلی و مرتعی، گفت: بایستی برای جلوگیری از هر گونه مشكلی از روشن كردن آتش در جنگل‌ها و مراتع كرده و ضمن اطمینان كامل از مهار آتش قبل از ترك منطقه از رهاسازی مواد شیشه‌ای و اشیا مشابه در مراتع و گردشگاه های طبیعی (این مواد همانند عدسی ذره بین عمل كرده و موجب اشتعال علوفه خشك و مواد قابل اشتعال درمراتع شده و كانون های آتش در مناطق ایجاد می كنند) خودداری كرد.

قمی اضافه كرد: در صورت استفاده از منقل و اجاق زغالی و چوبی، خاكسترهای اضافی به محیط تخلیه نشود چرا كه موجب آتش‌سوزی علوفه و مواد قابل اشتعال كف جنگل ها خواهد شد ضمن اینكه بایستی از روشن كردن آتش در داخل جنگل‌ها و مراتع پرهیز كرد و در مواقع ضروری استفاده از سطوح بدون پوشش گیاهی استفاده كرد.

وی گفت: همچنین خودداری از پرت كردن ته سیگار یا چوب كبریت استفاده شده در طبیعت و مكان های مستعد آتش سوزی، خودداری از سوزاندن بقایای محصولات كشاورزی در مزارع، پاكسازی اطراف منطقه آتش سوزی از تمام مواد سوختنی، جلوگیری از بازی كردن كودكان با آتش بویژه در مناطق مرتعی و اراضی مستعد آتش سوزی از دیگر مواردی است كه باید رعایت شود.

این مسئول تاكید كرد كه در صورت مشاهده هر گونه دود یا آتش در صورت توان آتش را خاموش و در صورت گسترده بودن آتش بلافاصله مأمورین محیط زیست، منابع طبیعی و یا سایر ارگان ها ( فرمانداری، جهاد كشاورزی و ... ) را مطلع و از طریق تلفن گویا 1540 (محیط زیست ) و 1504 (منابع طبیعی) اطلاع رسانی كنید.

نسخه چاپی

ارسال به دوست

 


خروج