جلسه راهکارهای احیاء چمن سلطانیه با حضور فرماندار سلطانیه برگزار شد.
اهمیت احیاء چمن در جلوگیری از تولید ریزگرد و بیابانی شدن دشت سلطانیه

تاریخ انتشار : 1401/04/10 - ساعت انتشار: ١١:٥٨ - گروه خبری : اخبار شهرستان

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان زنجان گفت: احیا چمن تاریخی سلطانیه در اولویت امور قرار دارد و باید با دقت این امر انجام شود.

 

به گزارش روابط‌عمومی منابع‌طبیعی و آبخیزداری استان زنجان، خلیل آقاجانلو در جلسه بررسی راهکارهای احیا چمن سلطانیه، اظهارکرد: با توجه به شرایط منطقه، برداشت بی‌رویه آب از عوامل خشک شدن چمن سلطانیه است و در کنار آن کاهش بارندگی و برداشت بیش از حد مجاز چاه‌های اطراف چمن سلطانیه باعث این شرایط شده است. پیشنهاد این است کمیته‌ای تشکیل شده و حق آبه سدها و چمن تعیین شود و همزمان یک مشاور ذی‌صلاح انتخاب شود که همه جنبه‌های مساله را بررسی کند و همچنین بحث پخش سیلاب مطرح می‌شود که جنبه‌های مختلفی دارد ولی به نظر می‌رسد انتقال با لوله بهتر باشد.

 وی تصریح کرد: آب اصلی چمن سلطانیه از طریق آبراهه های بالادست چمن از جمله سد بوئین و سد کبود گنبد و چشمه شاهبلاغی تامین می‌شود. در گذشته سطح آب زیرزمینی بالا بوده ولی به دلیل حفر چاه‌ها آب زیادی از دست داده‌ایم. با توجه به اینکه بافت چمن سلطانیه حالت اسفنجی دارد و قابلیت جذب آب را دارد می‌توان با قرق چمن و جلوگیری از ورود دام و استفاده از آب های مازاد روستای بوئین و انتقال آب‌های جاری و پخش سیلاب در سطح چمن تا حد زیادی چمن سلطانیه را احیا کرد.

 این مسئول با بیان اینکه کشور ما در ناحیه گرم و خشک واقع شده است، افزود: همین طور تصرفات غیرقانونی که صورت گرفته و چاه‌های بی‌رویه که به‌وجود آمده و پیشنهاد دادند حداقل سه سال قرق چمن صورت گیرد و در صورت هدایت آب یه چمن بذر و کود مورد نیاز برای احیای چمن از طریق اداره‌کل منابع طبیعی و آبخیزداری زنجان تامین می‌شود.

 وی با اشاره به اینکه باید از توان علمی نهادهایی همچون دانشگاه زنجان در این رابطه بهره برد، افزود: باید به این باور برسیم که این چمن مشکل داشته و باید راهکار درست برای آن ارائه داد باید وضع موجود را تحلیل کنیم و با راهکار درست پیش رویم. 

 آقاجانلو ادامه داد: راهکار نخست مسدود کردن چاه‌های غیرمجاز در منطقه است و در گام‌های دیگر توجه به انتقال آب از شاهبلاغی در صورت امکان و قرق محل است.

 در ادامه فرماندار سلطانیه گفت: عدم احیا چمن سلطانیه باعث تبدیل این محل به کانون ریزگرد خواهد شد.

 محمدرضا براتی‌فرد با بیان اینکه سلطانیه شهر بادخیزی است و چمن سلطانیه بحث تاریخی داشته و ثبت ملی شده است، اظهار کرد: چمن سلطانیه باید احیا شود و در این رابطه باید جلسات مستمر تشکیل شده و بررسی کارشناسی صورت گیرد. در حال حاضر 320 چاه غیرمجاز در منطقه وجود دارد که باید ساماندهی شود.

 وی تصریح کرد: متولی اصلی چمن  اداره‌کل منابع طبیعی و آبخیزداری است که باید بحث مطالعاتی را در این زمینه انجام دهد. بحران از بین رفتن چمن سلطانیه باید برای استان نیز بحث مهمی تلقی شود و ابتدا ما باید خودمان به این قطعیت برسیم که این بحران در حال شکل‌گیری است و نیاز به رفع آن است وسپس از مقامات عالی استان در این زمینه کمک گرفته شود.

 این مسئول با بیان اینکه مسدود شدن چاه‌های غیر مجاز منطقه جزو وظایف امور منابع آب است، افزود: این کار باید انجام شود و بحث باز کردن مسیر رودخانه‌ها است؛ همین‌طور با توجه به اینکه باغ‌های شخصی که محصول استراتژیک تولید نمی‌کنند و آب زیادی به آنها تخصیص داده شده که باید مانع این مساله شد.

 معاون فنی اداره‌کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان زنجان نیز در این جلسه گفت: تعیین تکلیف چاه‌های غیرمجاز در گام نخست باید مدنظر قرار گیرد. در گام دوم باید آب‌های سطحی منطقه به سمت چمن هدایت شود. مرحله سوم از بین بردن گونه‌های مهاجم وارد شده به منطقه است و در گام آخر احیا چمن حائز اهمیت است.

 

پیمان فقیه تصریح کرد: باید همه راهکارها مطالعه شده و بهترین آن را انتخاب کنیم تا چمن را از شرایط فعلی خارج کنیم.

 مهدی نوربخش کارشناس زمین‌شناسی نیز با تاکید بر اینکه آبراهه هایی در اطراف روستای بویین و سایر ارتفاعات مشرف به چمن وجود دارد که می‌توانیم رواناب‌های غیر فصلی آن منطقه را به سمت چمن سوق دهیم که از این طریق می‌توان بخشی از آب مورد نیاز چمن را تامین کرد.

 وی ادامه داد: البته پیشنهاد دارم در صورت امکان و تأیید کارشناسان آب زیرزمینی، چند فقره چاه در محل چمن حفر شده و منطقه از آن طریق آبیاری شده، وسپس در اثر نفوذ مجدد، این آب بار دیگر وارد چرخه آبهای زیرزمینی شود.

 

نسخه چاپی

ارسال به دوست

 


خروج