رئیس هیئت مدیره مجمع خیرین آبخیزداری و منابع طبیعی هرمزگان:
نباید تنها باری روی دوش زمین باشیم
مونا نگین - علاالدین عزیزی، متولد 1349، مردی از جنس طبیعت و زیبایی است. مردی که معتقد است ما نباید تنها وزن مان را به زمین زیر پایمان تحمیل کنیم، بلکه باید از سال های عمرمان میراثی ارزشمند برای زمین باقی بگذاریم.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی سازمان منابع طبیعی - بزرگترین علاقه و دغدغه وی که هم اکنون مسئولیت ریاست هیئت مدیره مجمع خیرین آبخیزداری و منابع طبیعی استان هرمزگان، نایب رئیسی مجمع خیرین مدرسه ساز استان و نایب رئیسی بنیاد خیرین طبیعت کشور را به عهده دارد و پیش از این نیز در عرصه مدیریت حوزه آموزش و پرورش نقش ایفا کرده، دو مسئله "آب" و" آموزش" است؛ دو بال بسیار حیاتی و زیرساختی برای توسعه کشور و جهان.
عزیزی با بیان اینکه نباید به خودمان اجازه بدهیم تنها از منابع زیرزمینی استفاده کنیم ،گفت: حتی شده به اندازه افزودن یک منبع آب به طبیعت یا کاشت یک درخت باید به زمین کمک کنیم.
وی، دامنه امور خیریه مرتبط با آبخیزداری و منابع طبیعی در استان هرمزگان را به رغم کم آبی و کم بارش بودن منطقه بسیار گسترده و متنوع عنوان کرد.
این مدیر بازنشسته آموزش و پرورش هرمزگان بیان کرد: بخش بسیار وسیعی از کار خیرین در این استان "برکه سازی" با هدف مهار آب های سطحی، نگه داشت و جلوگیری از تبخیر آن برای مصرف روستاییان است.
عزیزی، با بیان اینکه هزینه ایجاد یک برکه متوسط رقمی حدود 800 میلیون تومان است، اضافه کرد: به لطف خیرین و مدد خدای متعال ما توانستیم در طول یک سال بیش از 100 برکه در سطح استان ایجاد کنیم که نعمت بسیار ارزشمند و بزرگی برای منطقه خشک ما محسوب می شود.
این خَیـِّر حوزه آبخیزداری و منابع طبیعی استان هرمزگان، یکی از مهمترین نیازهای جامعه را آموزش و توسعه فرهنگ آبخیزداری و نگه داشت منابع طبیعی عنوان کرد که ضروری است وارد فرهنگ و زندگی روزانه مردم شود تا از دست درازی مستمر و بی بازگشت به منابع طبیعی و زیرزمینی جلوگیری کند.
به گفته او، استان هرمزگان پیشرفت های بسیار قابل توجهی در زمینه جذب افراد و فرهنگسازی در این زمینه داشته طوری که امروزه تیم های متعددی در روستاها تشکیل شده و اقدام به فعالیت های عملی، آموزش و فرهنگسازی می کنند.
عزیزی تصریح کرد: پیش از این، کمتر کسی با مفهوم آبخیزداری آشنا بود اما اکنون حتی در تریبون نماز جمعه و خطبه های امامان جمعه و ائمه جماعت ما هم در این باره سخن به میان می آید که این بسیار ارزشمند و قابل تحسین است.
وی با یادآوری اینکه بارش نزولات آسمانی در هرمزگان محدود است، به وقوع سیل هایی که منجر به آسیب فراوان به مردم و منطقه شده است نیز اشاره کرد و ادامه داد: اگر مدیریت منابع آبی را با چنگ زدن به دانش آبخیزداری انجام دهیم، وقوع این مصیبت ها و تبدیل نعمت خدادادی باران به تهدید، از میان خواهد رفت.
رئیس هیئت مدیره مجمع خیرین آبخیزداری و منابع طبیعی استان هرمزگان، تحقق این امر را در پی تلاش مضاعف مسئولان و مردم ارزیابی کرد.
وی به اهمیت وجود آب در برخی روستاهای این استان نیز اشاره کرد و گفت: بسیاری از روستاییان استان به دلیل بحران آب تصمیم به تخلیه یا تعویض روستاهای خود گرفته بودند که توانستیم با تامین آب مورد نیاز، از این اقدام پیشگیری کنیم.
به گفته عزیزی، در یکی از موارد با ساخت پنج سازه آبخیزداری موفق شدیم روستایی که ساکنانش آماده تخلیه منازلشان بودند را متقاعد به ادامه زندگی در همان مکان کنیم.
خَیـِّر هرمزی، این اقدامات را نتیجه حدود هشت سال کار و تلاش مستمر در این عرصه دانست و خاطرنشان کرد: با استمرار این اقدامات و تشویق و همکاری مردم و دستگاه های مسئول، توانستیم هرمزگان را به عنوان الگوی آبخیزداری در کشور و همچنین الگوی مجمع خیرین آبخیزداری، به کشور معرفی کنیم. این در حالی است که هم اکنون قادر به ساخت یک مسیر استحصال آب باران برای تامین آب یک شهرستان با صرف اعتباری حدود 10 میلیارد تومان هستیم.عزیزی، در پاسخ به پرسش خبرنگار ما درباره اقدامات مورد نیاز برای ترویج فرهنگ خیراندیشی و تشویق خیرین به موضوعات مرتبط با طبیعت و آبخیزداری، اظهار کرد: یکی از مسائل بسیار کمک کننده ساخت مستندهای مربوط به آب است. البته ساخت کلیپ دیگر برای مخاطب جذاب نیست اما به نظر می رسد پخش حداقل یک برنامه درباره آب، نحوه مصرف و اهمیت مهار آن، در طول هفته بسیار ضروری باشد.
وی همچنین تاکید کرد: علاوه بر این، مهمترین تبلیغ، اجرای کار عملیاتی است. به طور معمول با ساخت هر سازه آبخیزداری مردم زیادی برای بازدید مراجعه می کنند که این دارای بیشترین تاثیر و بازخورد تبلیغاتی و تشویقی برای مردم به شمار می آید.
به گفته این معلم بازنشسته آموزش و پرورش و خیر مدرسه ساز، در پی همین تبلیغات و فعالیت ها، هم اکنون در شهرستان های مختلف استان هرمزگان، کمپین ها و گروه های مختلف حقیقی و مجازی در حوزه آبخیزداری تشکیل شده که هر یک حداقل دارای 200 نفر عضو می باشد. حتی در برخی استان ها، تمامی ساکنان اعضای افتخاری مجمع هستند و در هر کار و موردی که مربوط به آبخیزداری باشد مشارکت می کنند.
عزیزی ادامه داد: در موارد متعدد افرادی که خود پیش از این مخرب طبیعت بودند، اسلحه هایشان را کنار گذاشته و دوشادوش ما برای احیای طبیعت همراه شدند. خیلی اوقات مردم جان خود را برای اجرای طرح های آبخیزداری به خطر می اندازند. یک بار تصویری از مسیر کوه های صعب العبور برایم ارسال کردند که در آن خانم ها پاکت ماسه و سیمان را روی سر و شانه حمل می کردند؛ آنها مصالح می بردند و مردان برای کار به همان کوه می رفتند که بسیار خطرناک بود.
این شهروند هرمزگانی، در بخش دیگر صحبت های خود با تاکید بر اینکه گنبدهای نمکی هرمزگان قاتل روان آب هاست و روان آب های ناشی از بارندگی ها را در کمترین زمان می بلعد، خاطرنشان کرد: هرمزگان نقاط زیادی را برای ایجاد امکان ذخیره آب در اختیار دارد که باید از آنها استفاده کنیم.
وی با اذعان بر اینکه رفتن سراغ دریا و شیرین کردن آب دریا، علاوه بر هزینه بسیار زیاد آسیب های زیست محیطی فراوانی را به همراه خواهد داشت، اضافه کرد: هم اکنون بیش از 8 هزار نقطه در استان شناسایی شده که مستعد آبخیزداری است. اگر مشابه این اقدام در سراسر کشور رخ بدهد مشکلات کشاورزی و آب حل خواهد شد.
عزیزی، درباره نیازها و درخواست های مجمع خیرین نیز بیان کرد: اگر امکانات و تجهیزات محدودی مانند غلتک و ماشین حمل بار را در اختیار ما بگذارند، باقی کارها توسط مردم و خیرین انجام خواهد گرفت.
وی تاکید کرد: اگر دولت همکاری کند می توانیم بسیار موفق باشیم، می توان با اعزام و ارسال تجهیزات به هر شهرستان، با همراهی مردم و نظارت سازمان جنگل ها، کارهای بزرگی را به انجام برسانیم.
عزیزی پیشنهاد داد: اگر دولت با حذف یا کم کردن هزینه گمرکی تجهیزات نیز موافقت کند، انگیزه خیرین برای وارد کردن و خرید این امکانات بسیار افزایش می یابد.
این خیر حوزه آبخیزداری و مدرسه سازی، درباره تاثیر اقدامات خیریه در زندگی شخصی اش نیز اذعان کرد: کار خیر تاثیر خود را بر همه ابعاد زندگی به جا می گذارد به طوری که تا امروز هر آنچه از دلم گذشته را خدای متعال برایم فراهم کرده است.
ارسال به دوست
نام : | |
ايميل : | |
*نظرات : | |
متن تصویر را وارد کنید: | |