به بهانه بارش اولین برف زمستانی در زنجان
گنجی که باید قدر نهاد

تاریخ انتشار : 1401/10/05 - ساعت انتشار: ١٣:٣٦ - گروه خبری : اخبار استان

مسئول روابط‌عمومی اداره‌کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان زنجان گفت: برف به خاطر اینکه رفته رفته آب می شود و به سرعت در زمین فرو می رود، اهمیت بیشتری نسبت به باران در زمین دارد.

به گزارش روابط‌عمومی اداره‌ کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان زنجان، مهدی نوربخش با اشاره به اینکه برف به جهت این که آب جامد محسوب می شود، منبع بسیار مهمی برای تامین آب آشامیدنی و آب منابع طبیعی است، اظهار کرد: برفی که روی سطح زمین به شکل یخچال طبیعی ماند منبع طبیعی ارزنده است که برف آب را در اعماق زمین ذخیره می کند. برای مثال معمولا 10 سانتی متر برف حدود 10 میلی متر آب دارد و حتی این مقدار به 30 میلی متر هم می رسد. بنابراین یک بارش برف 10 سانتی متری که تنها 10 میلی متر آب داشته باشد در منطقه ای به وسعت 10 کیلومتر مربع، موجب ذخیره 10 هزار هکتار سانتی متر آب خواهد شد.

وی تصریح کرد: ارزش دیگر آن، برف دارای مقدار زیادی هوا است و رسانای ضعیفی برای گرما شناخته می شود. به همین علت پوششی از برف می تواند از گیاهان در حال خواب مزارع و مراتع را محافظت کند و درختان را در مقابل سرمای بیش از حد نگهداری کند و در حقیقت برف بزرگ ترین پشتوانه بر زندگی بشر در زمینه آبیاری مراتع است. کم باری بارش برف، خشک بودن فصل زمستان موجب می شود تا باران موسمی کمتر جذب زمین شود.

این مسئول ادامه داد: این مساله باعث سیلاب و فرسایش خاک زمین می شود و همچنین کم بارش برف در فصل زمستان به شدت خطر خشکسالی دارد. هرگاه زمستان کم بارش برف باشد، زنگ خطر کم آبی است و برای مزارع و چراگاه ها و فضای سبز محیط زیستی مضر است و مسله کمبود آب، گاه فاجعه‌های زیست محیطی را در برمی گیرد.

نوربخش با بیان اینکه این منابع آبی ما یعنی برف های دایمی یکی از موثرترین گزینه ها است که می توان این منابع آبی وافر را به وسیله بندهای آبگیر به زمین حاصلخیز خود رساند و هم در بهبود وضیعت محیط زیست کشور مورد استفاده قرار داد، گفت: تهدیدهایی که از سوی تغییر اقلیم جهانی موجب سریع ذوب یخچال های طبیعی است و در نتیجه باعث خشکیدن جریان چشمه سارها، کاریزها و رودخانه ها متوقف می ‌شود که بنابراین جای نگرانی بسیار شدید دارد.

وی یادآورشد: حفاظت و نگهداری از پوشش گیاهی دره ها باعث ماندگاری یخچال های طبیعی، حوض ها و دریاچه های یخی منطقه می شود. ایجاد پروژه های حفاظتی خاک و تنظیم آب در تپه های خاک، باعث احیای مجدد منابع طبیعی و افزایش چشمه سارها و مراتع می شود. در این میان بندهای آبخیزداری و پروژه های آبخوانداری عملکرد خود را به خوبی نشان خواهند داد و نفوذ آبهای ذوب شده در داخل کانالها و حوضچه های پخش سیلاب افزایش خواهند یافت. هرچند که این موارد ذره ای از احساس مسئولیت ما نسبت به صرفه جویی در مصرف آب در تمامی بخشها اعم از کشاورزی، صنعتی و خانگی کم نمی­ کند.

نسخه چاپی

ارسال به دوست

 


خروج